یکی از مشکلات شایع در بین عموم مردم، آلرژی های مختلفی است که با علائم خفیف و شدید بروز می کند و روال عادی زندگی را برای آن ها دشوار می سازد. برخی با این تفکر که جراحی بینی می تواند آلرژی را درمان کند، به این عمل زیبایی و درمانی روی می آورند. حساسیت فصلی قبل از عمل بینی چالشهای خاص خود را به همراه داشته و تأثیر زیادی بر روند جراحی و بهبودی پس از آن خواهد داشت. افرادی که از حساسیت فصلی رنج میبرند، معمولا با علائمی مانند آبریزش بینی، عطسه و گرفتگی مواجه شده که فرایند جراحی را برایشان سختمیکند؛ بنابراین برای داشتن یک عمل بینی موفق، توجه به حساسیت فصلی قبل از عمل بینی از نکات مهمی است که باید به آن توجه ویژهای داشته باشید. در این مقاله، به بررسی اهمیت مشاوره با پزشک، استفاده از داروهای ضد حساسیت و نکات مهم دیگر خواهیم پرداخت تا جراحی بینی شما به بهترین نحو ممکن پیش رود.
آلرژی چیست؟
آلرژی به واکنش های شدیدی گفته می شود که معمولا سیستم ایمنی بدن از خود در مقابل مواردی نشان می دهد که به نظر بی خطر هستند. این موارد بی خطر را با نام آلرژی شناخته می شوند. آلرژن ها می توانند شامل هر چیزی باشند، از مواد غذایی گرفته تا گرد و غبار و … .
بروز حساسیت به صورت تدریجی روی می دهد و اگر به موقع شناسایی نشود که فرد به چه چیزی آلرژی دارد، سیستم ایمنی بدنش در خطر خواهد بود و حتی ممکن است برخی را تا مرز مرگ بکشاند. بنابراین به واکنش های آلرژیک خود بی توجه نباشید و سعی کنید به موقع نسبت به درمان آن ها اقدام نمایید.
انواع آلرژی
آلرژی را می توان به دو دسته فصلی و دائمی تقسیم بندی نمود.
آلرژی فصلی
افرادی که داری آلرژی فصلی هستند اغلب در فصل های بهار و پاییز، حساسیت و آلرژی آن ها عود کرده و شدید می شود. بدن این دسته از افراد معمولا به گرده گل و گیاه عکس العمل نشان می دهد.
آلرژی دائمی
این دسته از افراد به طور دائمی آلرژی دارند. به این صورت که در تمام فصول سال در برخورد با کوچک ترین علائم آلرژی زا سریعا عکس العمل نشان می دهند. همانگونه که می دانید، آلرژی قابل کنترل است اما قابل درمان نیست.
علائم آلرژی رینیت
- عطسه
- آبریزش بینی
- تورم پلک ها
- سرفه
- گرفتگی بینی
- خستگی
در صورت بروز حساسیت فصلی قبل از عمل بینی چکار کنیم؟
اگر دچار حساسیت فصلی قبل از عمل بینی شدهاید، اولین قدم مشاوره با پزشک متخصص است. او وضعیت شما را ارزیابی کرده و داروهایی مثل آنتیهیستامینها یا اسپریهای استروئیدی بینی برای کاهش علائم حساسیت تجویز میکند. در این مرحله، مهم است که از تماس با عوامل آلرژیزا مانند گردهها، گردوغبار یا حیوانات خانگی تاحدامکان خودداری کنید. همچنین، شستشوی بینی با محلول نمکی یا استفاده از اسپریهای مرطوبکننده نیز به تسکین این علائم کمک بسیاری خواهد کرد.
از طرفی اگر به آلرژی مبتلا هستید، اولین قدم تشخیص علت آن است. انجام آزمایشات آلرژی مثل تست پوستی علت حساسیت فصلی شما را مشخص میکند. اگر عامل آلرژی تغییر فصل باشد، بهتر است جراحی بینی در فصلی انجام شود که بروز آلرژی کمتر است. از سوی دیگر پزشک نیز داروهای ضد آلرژی مانند آنتیهیستامینها یا اسپریهای کورتونی را برای شما تجویز میکند تا پیش از عمل بینی، حساسیت شما تا حد زیادی برطرف گردد. در نهایت و در صورت مساعد بودن شرایط بیمار، پزشک زمان مناسب برای انجام جراحی را تعیین خواهد کرد.
انحراف بینی و آلرژی
یکی از مهم ترین مواردی که افراد را آزار می دهد انحراف بینی و آلرژی است. انحراف بینی یکی از مشکلات شایع است که اگر شدید باشد بدون شک باید آن را عمل کنید. تیغه ای که روی بینی وجود دارد یک غضروف است که دقیقا باید در مرکز بینی قرار گیرد و حفره های بینی شما را به دو بخش تقسیم می نماید.
در برخی از افراد این تیغه در مرکز بینی قرار ندارد و به همین دلیل یکی از حفره های بینی از دیگری بزرگ تر می شود. کج بودن و یا مساوی نبودن تیغه ای که روی بینی قرار دارد را به نام انحراف بینی می شناسند. این اختلال عوارض بسیار زیادی را نیز به همراه دارد و به همین دلیل افرادی که به انحراف بینی دچار هستند باید آن را درمان کنند، به ویژه اگر دچار آلرژی نیز هستند. از مهم ترین عوارضی که می توان برای این اختلال بیان کرد، این است که حفره بینی مسدود می شود و یا مشکلات تنفسی زیادی را برای افراد به وجود می آورد. افرادی که انسداد بینی یا انحراف بینی دارند، اگر این مشکل برای آن ها با جراحی بینی برطرف شود، ترشحات بینی بسیار آسان تر تخلیه می شود.
✅✅✅ بیشتر بخوانید: عمل بینی برای چه افرادی خطر دارد؟
درمان آلرژی با جراحی بینی
معمولا افرادی که آلرژی دارند سینوزیت هم دارند و علت اصلی این است که ترشحات در سینوس ها جمع می شود و هنگامی که دچار عفونت هم شوند، سینوزیت آلرژی آن ها تبدیل به سینوزیت عفونی می شود. این بیماری با انسداد در مجاری بینی و تنفسی همراه است که همین امر در زندگی افراد اختلال ایجاد می کند.
افرادی که به این بیماری دچار هستند از آبریزش بینی و تجمع خون در بینی خود رنج زیادی می برند. در واقع شما باید بدانید بیماری آلرژی، سینوزیت را افزایش می دهد. به همین دلیل شما باید به دنبال بهترین راهکار برای درمان آن باشید. پیش از اینکه برای جراحی بینی اقدام نمایید، باید به پزشکی که در این زمینه تخصص زیادی دارد، مراجعه کنید تا علت دقیق عفونت سینوس را برایتان مشخص کند.
در صورتی که در ساختار مسیر بینی شما مشکلی وجود داشته باشد، شدت بیماری افزایش پیدا خواهد کرد. بر همین اساس، پزشک روش جراحی سپتوپلاستی را برای درمان سینوزیت معرفی می کند. با استفاده از این روش جراحی، پزشک می تواند مسیر تنفسی را باز کند و آلرژی و سینوزیت شما را هم از بین ببرد. شما هر یک از بیماری ها و عوارضی که از بیماری سینوزیت دریافت می نمودید را با استفاده از این روش جراحی، دیگر تجربه نخواهید کرد.
آیا هنگامی که آلرژی داریم باید در فصل خاصی بینی خود را عمل کنیم؟
قبل از هر چیز منشا آلرژی باید مشخص شود. بعضی افراد آلرژی به خاک دارند که در هر فصلی هم عمل جراحی انجام شود این آلرژی وجود دارد. بعضی افراد به گرده گیاهان آلرژی دارند که بیشتر در فصل بهار و پاییز این آلرژی بروز می کند و بهتر است در این فصول، این عمل زیبایی انجام نشود. لازم است بدانید که آلرژی با انجام عمل جراحی برطرف نمی شود و تا زمانی که این مواد آلرژی زا وجود دارند این مشکل وجود دارد.
عوارض عمل بینی همزمان با حساسیت فصلی
ابتلا به آلرژی فصلی به طور مستقیم هیچگونه عارضهای برای جراحی بینی ایجاد نمیکند. افرادی که با حساسیت فصلی مواجه هستند، میتوانند بعد از عمل برای کنترل آبریزش بینی از داروهای خوراکی یا اسپریهای موضعی استفاده کنند. این داروها به کاهش علائم حساسیت کمک کرده و مانع از بروز مشکل در نتیجه عمل بینی خواهند شد.
یکی از مهمترین نکات در این زمینه، انتخاب زمان مناسب برای جراحی است. اگر در فصلی که فرد دچار آلرژی و حساسیت است جراحی انجام شود، امکان اینکه روند بهبودی با مشکلاتی مواجه شود، وجود خواهد داشت. از طرفی اگر حساسیت فصلی شما مکرر است، پیشنهاد میشود که قبل از جراحی بینی، داروهای ضد آلرژی را طبق تجویز پزشک مصرف کنید تا از بروز مشکلات بعد از عمل تاحدامکان جلوگیری شود. در ادامه به داروهایی که برای کنترل حساسیت فصلی قبل از عمل بینی باید مصرف شوند، خواهیم پرداخت.
این مطلب هم برای شما مفید است: عمل بینی همزمان با پریودی
آیا بعد از عمل جراحی بینی، آلرژی و حساسیت شدیدتر می شود؟
آلرژی، مشکلی مربوط به مخاط بینی و به صورت ذاتی است و عمل زیبایی تغییری در آن ایجاد نمی کند. البته در بعضی از بیماران با انجام عمل بینی به دلیل اینکه انحراف آن ها برطرف می شود، حساسیت آن ها نیز بهتر می شود. کسانی که آلرژی مزمن و آسم دارند نباید ترسی از عمل جراحی داشته باشند. ممکن است برخی تصور کنند که جراحی بینی می تواند منجر به بروز آلرژی شود. در صورتی که این موضوع حقیقت ندارد. زیرا مشکل آلرژی مربوط به گلبول های سفید بدن است و جراحی بینی تاثیری در بروز آلرژی ندارد.
اما گاهی ممکن است به دلیل جراحی غیراصولی، فرد دچار رینیت غیرآلرژیک یا التهاب بینی شود. توجه داشته باشید که رینیت غیر آلرژیکی با آلرژی کاملا مجزا است اما علائمی مشابه آلرژی و حساسیت بینی دارد. این علائم عبارتند از آبریزش بینی، مشکلات تنفسی و گرفتگی بینی. لازم به ذکر است که در عمل جراحی، دستکاری در قسمت مخاط بینی که باعث آلرژی می شود، انجام نمی گیرد. اما در گذشته، برخی از اقداماتی که حین جراحی توسط جراح صورت می گرفت، باعث به وجود آمدن مشکلاتی در تنفس بیمار می شد.
برای جلوگیری از بروز اختلالات تنفسی، قبل و بعد از جراحی بینی باید چه کرد؟
باید قسمت تنگی ها و چسبندگی های بینی بررسی شود. اگر فرد به دلیل افزایش ضخامت مخاطی دچار این مشکلات شده باشد نیاز به درمان دارویی دارد و حتما باید تست شود تا مشخص گردد به چه موادی حساسیت دارد و آیا این عارضه پس از جراحی به وجود آمده است یا خیر؟ معمولا با درمان دارویی، این مشکل برطرف می شود و نگرانی خاصی وجود ندارد.
- شروع مصرف داروهای آلرژی: دو هفته قبل از فصل آلرژی مصرف داروهایی مانند آنتیهیستامینها را شروع کنید. این داروها به طور معمول نیم ساعت پس از مصرف وارد سیستم بدن شده و به مدت ۲۴ ساعت علائم را کنترل میکنند.
- عدم قرارگیری در معرض آلرژنها: در فصلهایی که گردهافشانی گلها انجام میشود، سعی کنید پنجرهها را بسته و کمتر در فضای باز قرار گیرید.
- استفاده از سرمهای شستشو: شستشوی بینی با سرمهای مخصوص به کاهش گرفتگی بینی کمک شایانی خواهد کرد.
- مصرف داروهای ضد احتقان: طبق تجویز پزشک از داروهای ضد احتقان و آنتیهیستامینها برای کاهش علائم آلرژی استفاده کنید. این داروها شامل قطرههای چشم، اسپریهای بینی و داروهای خوراکی هستند.
- رعایت بهداشت شخصی: رعایت این نکته هم بسیار مهم است که پس از تماس با حیوانات یا پرندگان، دستهای خود را بهخوبی بشویید و ملافههای به طور مرتب تعویض کنید.
برای حساسیت فصلی قبل عمل بینی چه دارویی باید مصرف کنیم؟
افرادی که به حساسیت فصلی قبل از عمل بینی مبتلا هستند، برای کاهش علائم آزاردهندهای همچون آبریزش بینی، خارش و قرمزی چشم باید از داروهای مختلف استفاده کنند. یکی از مهمترین داروها در این زمینه، آنتیهیستامینها هستند که با مسدود کردن گیرندههای هیستامین در بدن، علائم حساسیت را تا حد زیادی کاهش میدهند. رایجترین آنتیهیستامینها شامل سیتریزین، لوراتادین، دیفن هیدرامین و فکسوفنادین هستند که در داروخانهها بهراحتی در دسترس شما قرار میگیرند. البته این داروها بدون نسخه قابل خریداری بوده و به طور مؤثری علائم آلرژی را کاهش میدهند.
علاوه بر آنتیهیستامینها، در برخی موارد، پزشکان داروهای دیگری نظیر کورتیکواستروئیدها یا اسپریهای بینی استروئیدی را تجویز میکنند تا التهاب بینی و سینوسها کاهش یابد. این داروها به ویژه در مواقعی که علائم شدیدتر هستند، بسیار کمک کننده خواهند بود. علاوه بر داروهای شیمیایی، استفاده از درمانهای طبیعی به کاهش علائم آلرژی فصلی کمک شایانی میکند، هرچند باید در این مورد حتما با پزشک خود مشورت کرده تا از مناسب بودن این روشها اطمینان حاصل کنید.
روند بهبود آلرژی بعد از عمل بینی
لازم است بدانید که آلرژی هیچگونه درمان کاملی ندارد اما می توان با روش های صحیح آن را کنترل کرد و از شدت آن کم کرد. برخی بر این باورند که جراحی بر روی آلرژی تاثیر می گذارد اما باید گفت که جراحی هیچ تاثیر مثبت یا منفی بر روی آلرژی نخواهد گذاشت. بهترین راه درمان آلرژی از بین بردن عوامل تشدید آن است.
لازم است بدانید در برخی مواقع که پزشک متخصص تجربه و مهارت کافی را ندارد، ممکن است در روند جراحی، بینی درگیر التهاباتی شود که علائم آلرژیکش را تشدید می کند. از این رو توصیه می شود در انتخاب جراح بینی مطمئن حتما دقت نمایید تا بتوانید یک جراح خوب را برای جراحی بینی خود برگزینید.
رابطه آلرژی با پولیپ بینی
واکنش های حساسیتی در داخل بینی سبب ایجاد التهاباتی در در داخل آن شده و موجب می شود سینوس ها و حساسیت مخاط بینی افزایش یابد که در صورت عدم کنترل آن، التهابات بیشتر شده و سینوس ها بیشتر رشد کنند. تا جایی که به بافت های کیسه مانندی تبدیل می شوند و در نهایت مسیر تنفس را مسدود می کنند. در نتیجه مشکلات تنفسی برای فرد به وجود می آید که به این عارضه اصطلاحا پولیپ بینی گفته می شود.
مشاوره با جراح بینی برای حساسیت فصلی قبل از عمل بینی
زمانی که فرد تصمیم به انجام جراحی بینی میگیرد، یکی از مراحل ضروری، مشاوره با پزشک است. در این مشاوره، پزشک سابقه آلرژی بیمار را بررسی کرده تا بتواند مراقبتهای لازم بعد از عمل را بهدرستی به او ارائه دهد. از طرفی مهم است که بیمار در مورد حساسیت فصلی خود با پزشک صحبت کند، زیرا این موضوع به طور مستقیم بر روند بهبودی و نتیجه جراحی تأثیر مثبتی خواهد گذاشت.
درمان آلرژی با جراحی بینی
جراحی بینی یکی از بهترین اقداماتی است که شما می توانید برای بهبود و کنترل آلرژی خود از آن استفاده کنید و تاثیر زیادی هم برای درمان دارد. اما شما باید بدانید بسته به شدت علائم حساسیت بهتر است که پیش از عمل، با استفاده از داروهای ضد حساسیت، خود را برای جراحی آماده سازید. با استفاده از جراحی بینی می توان آلرژی را تا حدودی کنترل کرد ولی باید به مراقبت ها و داروهایی که پزشک توصیه می کند نیز نهایت دقت و توجه را داشته باشید تا بتوانید درمان را به خوبی انجام دهید. زیرا جراحی بینی روشی قطعی برای درمان آلرژی محسوب نمی شود و در خوش بینانه ترین حالت تنها می تواند علائم ناشی از آن را کاهش دهد. فرد باید برای حل مشکلات تنفسی خود، اقدامات پیشگیرانه ای برای برطرف کردن آلرژی انجام دهد و از مواد آلرژی زا دوری کند. گاهی این مواد آلرژی زا در محیط کار وجود دارند که در صورت نیاز بهتر است فرد شغلش را عوض کند.
مهم ترین موضوعی که در در درمان آلرژی می تواند اثر بخشی داشته باشد این است که فرد مبتلا به آلرژی، از قرار گرفتن در معرض مواد آلرژی زا و مواردی که با آن حساسیت و آلرژی نشان می دهد قرار نگیرد؛ مثلا در زمانی که فصل گرده افشانی گل ها است در مکان های مربوطه قرار نگیرد یا در مکان های آلوده حتما از ماسک استفاده نماید. در طول روز نیز بهتر است به طور مکرر از سرم مخصوص بینی برای شستشوی استفاده کند تا مواد آلرژیکی که در داخل بینی و مخاط آن وجود دارند، خارج شوند.
✅✅✅ بیشتر بخوانید: پماد زدن داخل چشم قبل عمل بینی
نکات پایانی در مورد آلرژی فصلی قبل از جراحی بینی
در مجموع مدیریت صحیح حساسیت فصلی قبل از عمل بینی برای جلوگیری از بروز مشکلات در طول عمل و دوره بهبودی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این راستا مشاوره دقیق با یک جراح برای ارزیابی وضعیت آلرژی، انتخاب زمان مناسب برای جراحی و مصرف داروهای ضد حساسیت از جمله موارد ضروری هستند که باید به آنها توجه شود. از طرفی، رعایت مراقبتهای پیشوپس از جراحی برای تسکین علائم حساسیت و تسریع فرآیند بهبودی را نیز نمیتوان نادیده گرفت. با انجام این اقدامات، میتوانید با داشتن حساسیت هم بهترین نتیجه را از جراحی بینی خود کسب کنید.
من آلرژی شدید دادم بینیم خارش داره. میتونم با این وضعیت بینیمو عمل کنم؟