English
عربی
العربية

به مشاوره نیاز دارید؟ با ما تماس بگیرید

(021) 22882609 – 10 / (0912) 7696940

شنبه تا چهارشنبه 18:00 – 20:00 | پنجشنبه ها 9:00 – 12:00

دکتر مسعود راستکاری / جراحی بینی / حس بویایی قبل و بعد از جراحی بینی؛ نفهمیدن بو بعد از جراحی بینی
مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه

حس بویایی قبل و بعد از جراحی بینی؛ نفهمیدن بو بعد از جراحی بینی

کاهش حس بویایی بعد از جراحی بینی از عوارض شایع میان افرادی است که عمل زیبایی بینی انجام داده‌اند، اما به صورت طبیعی این عوارض موقتی هستند و با رعایت مراقبت‌های مربوط به بعد از جراحی بینی حس بویایی به حالت طبیعی خودش باز خواهد گشت. در مواردی استثنا که فرد پیش از عمل بینی دچار انحراف بینی، شکستگی یا مشکلات ساختاری است و اختلالی در تنفس و حس بویایی او وجود دارد، انجام جراحی زیبایی بینی باعث برطرف شدن اختلال کم بویایی یا نابویایی می‌شود. جراح بینی باید در صورت مشاهده انحراف بینی(انحراف تیغه‌ای بینی یا مشکلات داخلی) آن را برطرف کرده و از تشدید اختلال کاهش بویایی بر اثر انحراف بینی جلوگیری کند.

مشکلات بویایی قبل از عمل بینی

زیباجویان زیادی هستند که تمایل دارند اقدام به جراحی بینی نمایند تا مشکلات بویایی خود را برطرف کنند. این دسته از افراد تصور می کنند که جراحی می تواند بر روی حس بویایی آن ها تاثیر گذاشته و به کسب نتیجه بهتر کمک کند. از این رو به سراغ این روش درمانی می روند. اما آیا می توانیم با اطمینان بیان کنیم که جراحی بینی می تواند مشکل بویایی را برطرف کند؟ یا این که بعد از جراحی افرادی که حس بویایی دارند نیز ممکن است درگیر مشکل عدم حس بویایی شوند؟ به طور معمول بیشتر افرادی که تمایل دارند اقدام به جراحی بینی نمایند، افرادی هستند که در زمان تنفس با سختی مواجه می شوند. این دسته از افراد به سراغ جراحی می روند تا بتوانند به راحتی مشکلات تنفسی بینی خود را برطرف کنند.

حس بویایی و جراحی بینی

از دست رفتن کامل و دائمی بویایی جزو عوارض نادر جراحی بینی است و در صورتی که جراحی توسط جراح گوش و حلق و بینی با تجربه و مهارت بالا انجام شود، این احتمال تقریبا نزدیک به صفر خواهد بود.

حس بویایی قبل از عمل چگونه عمل می کند؟ 

انسان هایی که از سلامت جسمی برخوردارند، معمولا پیش از انجام عمل، حس بویایی خوبی دارند. اما برخی از افراد نیز وجود دارند که تنها به دلیل نداشتن سلامت بویایی، اقدام به جراحی می کنند. پس لازم است زیباجویانی که تمایل به جراحی بینی دارند، پیش از جراحی به پزشک جراح بینی ماهر و باتجریه در این زمینه مراجعه کنند تا با انجام بررسی های لازم، بهترین روش جراحی را به زیباجو توصیه کند. عمل نه تنها ظاهر بینی را دچار تغییر می کند، بلکه عملکرد آن را نیز درگیر تغییر می نماید. نوع جراحی بینی که پزشک برای مراجعین مختلف خود انتخاب می کند، بسته به نیازها و خواسته های کوچک و چشمگیر زیباجو می‌تواند متفاوت باشد. از این رو ممکن است متقاضیان اقدام به انجام عمل باز بینی و یا عمل بسته بینی نمایند.

معمولا زیباجویانی که جراحی بینی باز انجام می دهند، نسبت به روش بسته از نتیجه بهتری برخوردار می شوند. اما در روش جراحی بینی بسته، هیچ برش خارجی در اطراف بینی ایجاد نمی گردد. از این رو فرد را با مشکلات خاصی در چهره روبرو نخواهد کرد. البته باید به این نکته نیز اشاره کنیم که عمل بسته بینی به دلیل عدم دسترسی به ساختارهای داخلی بینی، از نتیجه مطلوبی نسبت به جراحی بینی باز برخوردار نیست.

علت کاهش حس بویایی پس از جراحی بینی چیست؟

کاهش حس بویایی یکی از عوارض بسیار معمول و طبیعی در بین افرادی است که جراحی زیبایی بینی انجام داده‌اند. این مشکل بعد از حداکثر 4 هفته به مرور زمان از بین می‌رود و روال درمان طبیعی خود را طی می‌کند. بوجود آمدن این اختلال می‌تواند به دلایل زیر باشد:

  • تورم مخاط بینی و بسته شدن مسیر بویایی باعث اختلال کم بویایی یا نابویایی می‌شود چرا که بویایی زمانی اتفاق می‌افتد که مولکول‌های بو به گیرنده‌های عصبی یا همان پیاز بینی برسند.
  • استفاده از اسپلینت یا تامپون پس از جراحی بینی برای کاهش خونریزی، مسیر ورود مولکول‌های بو را می‌بندد و بنابراین اگر فرد عطر هم بزند، شاید مقدار بسیار کمی از بوی آن به سلول‌های پردازش او برسند.
  • گاهی ممکن است به علت دستکاری‌های بسیار زیاد بینی در جراحی، اختلالات این چنینی به صورت موقت ایجاد شوند. به دلیل تغییر ساختار داخلی بینی گیرنده‌های عصبی دچار آسیب و تحریک زیاد می‌شوند و حتی ممکن است به صورت موقت بویایی خود را از دست بدهیم.
  • گاهی به دلیل استفاده نکردن سرم شست و شو پس از جراحی بینی، نواحی عمل شده دچار التهاب و خشکی شدید می‌شوند و گیرنده‌های عصبی بسیار تحریک پذیر می‌شوند. توجه داشته باشید که مرطوب نگه داشتن مجاری و ورودی‌های تنفسی به بهبود حس بویایی شما بسیار کمک می‌کند.
  • در مواردی نادر که فرد پس از عمل بینی دچار عفونت می‌شود، ایجاد ترشحات چرکی و عفونی و التهاب شدید مجاری بینی باعث تشدید اختلال کم بویایی فرد می‌شود و باعث می‌شود فرد مدت طولانی‌تری کاهش حس بویایی خود را به همراه داشته باشد.
علت کاهش حس بویایی پس از جراحی بینی چیست؟

عوامل موثر در بازگشت حس بویایی بعد از عمل بینی

توصیه شده برای بهبودی و بازگشت سریعتر بویایی خود بعد از جراحی بینی چنین اقداماتی انجام دهید.

  • از خشک شدن مجاری تنفسی و بویایی جلوگیری کنید. از سرم شست و شو و مرطوب کننده هوا در منزل استفاده کنید. همچنین فراموش نکنید نوشیدن مایعات فراوان نیز به این امر کمک می‌کند.
  • از فین کردن و فشار آوردن به بینی خود حداقل تا 4 هفته اول به شدت بپرهیزید. وارد کردن فشار به سلول‌های در حال بازسازی، عملا با تخریب دوباره آن‌ها فرقی نمی‌کند. در صورت نیاز به نظافت بینی، می‌توانید از دستمال مرطوب به آرامی استفاده کنید.

آیا جراحی بینی می تواند حس بویایی را تغییر دهد؟ 

اگر شما هم جزو افرادی هستید که تمایل دارید اقدام به عمل بینی نمایید، حتما این سوال شما را درگیر کرده است که آیا جراحی بینی ممکن است منجر به از بین رفتن حس بویایی در بینی شود یا خیر؟ در اصل باید بگوییم از بین رفتن حس بویایی در افرادی که اقدام به جراحی بینی می کنند، یکی از عوارض معمول و موقت است. از این رو بیشتر این افراد برای مدت زمان خاص و موقتی درگیر مشکل بی حسی بویایی می شوند. بینی از تارهای ظریفی برخوردار است که به عصب بویایی متصل هستند. این عصب ها نورون های مخصوص گیرنده ای دارند که انواع بوها را تشخیص داده و دریافت می کنند. زمانی که فردی اقدام به جراحی می کند، درگیر تورم در قسمت مجرای بینی می شود. به گونه ای که جریان هوا به میزان کمتری داخل بینی می رود.

در این حالت مولکول های بو به خوبی به گیرنده‌های روی پایانه‌های عصب بویایی نرسیده و همین مسئله منجر می‌شود که در حس بویایی آن‌ها اختلال به وجود آید. در این حالت گیرنده های تشخیص دهنده بو قادر نیستند هیچ گونه رایحه‌ای را دریافت کنند. حتی می توانیم بیان کنیم که حس چشایی پس از جراحی ممکن است دچار کاهش شود. تا زمانی که ورم بینی از بین نرود، حس بویایی فرد باز نخواهد گشت. این مشکل در بیشتر زیباجویان بین 3 تا 6 هفته به طول می انجامد.

امکان بهبود حس بویایی با عمل بینی وجود دارد یا خیر؟ 

مسلما نمی توانیم تاثیری که جراحی بینی بر روی بهبود حس بویایی دارد را در نظر نگیریم. اما در صورتی که فردی پیش از عمل درگیر مشکل بویایی نبوده است، ممکن است بعد از عمل به صورت موقت با این مشکل مواجه شود. که البته این مشکل نیز به راحتی قابل برطرف شدن است. بسیاری از زیباجویانی که با مشکل عدم بویایی درگیر هستند، برای آن که بتوانند این مشکل را از خود دور کنند، به سراغ جراحی بینی می‌روند.

جراحی بینی بسیاری از مشکلات بویایی را برطرف کرده و به فرد کمک می کند تا مجددا حس بویایی خود را به دست آورد. مخصوصا افرادی که از مشکل پولیپ بینی یا مشکل سینوزیت برخوردار هستند، می توانند با جراحی به درمان این مشکل کمک کنند. به طور کلی مدت کوتاهی پس از جراحی پولیپ بینی، فرد بازگشت حس بویایی خود را شاهد خواهد بود.

تا چه مدت بعد از عمل بینی حس بویایی و چشایی نداریم؟

بوجود آمدن این عوارض مانند ناتوانی در حس بویایی و ضعف حس چشایی یا علائم دیگر از این قبیل، کاملا موقتی است و در اکثر زیباجویان بین 3 تا 8 هفته از بین می‌رود و به تدریج به حالت عادی برمی‌گردد.

آیا ممکن است پس از جراحی بینی حس بویایی از بین برود؟

طبق تجربه اکثر زیباجویان و پزشکان اختلال کاهش حس بویایی پس از جراحی بینی در 95 درصد مواقع موقتی است و بسیار نادر است مگر اینکه پزشک جراح بینی شما به عصب‌های مربوط به حس بویایی آسیب جدی وارد کرده باشد. اگر این اختلال در شما بیش از 3 ماه به طول انجامید حتما به پزشک مراجعه کنید.

احتمال از بین رفتن حس بویایی بعد عمل بینی

چطور می‌توان از بوجود آمدن اختلال بویایی بعد از جراحی بینی جلوگیری کرد؟

اقداماتی وجود دارند که می‌توانید با رعایت آن‌ها از طولانی مدت شدن اختلال کاهش حس بویایی بعد از جراحی بینی پیشگیری کنید. در مرحله اول در انتخاب جراح بینی خود بسیار دقت کنید. انتخاب پزشک ماهر و با تجربه بالا در عمل زیبایی بینی جزو اصلی‌ترین شرایط انجام جراحی است. پس از آن مشورت با پزشک در مورد ساختار طبیعی بینی خود را در اولویت بگذارید تا تمام مشکلات احتمالی قبل از انجام عمل بینی بررسی شوند. برای مثال اگر دچار پولیپ، آلرژی یا سینوزیت مزمن هستید، پزشک شما باید بررسی دقیق سینوس‌ها پیش از عمل را انجام دهد تا از ایجاد اختلال کاهش بویایی بعد از عمل جراحی جلوگیری کند. سعی کنید حداقل 2 هفته قبل از جراحی بینی خود از مصرف دخانیات و مشروبات الکلی خودداری کنید. این کار به بهبودی هر چه سریعتر سلول‌های عصبی و گیرنده‌های بویایی بسیار کمک می‌کند. مصرف سیگار باعث التهاب بیشتر و طولانی تر شدن مدت نقاهت شما می‌شود. احتمال این وجود دارد که بعد از عمل بینی گوشتی کمی دیرتر حس بویایی شما به حالت قبلی بازگردد.

چند درصد احتمال اختلال در حس بویایی پس از جراحی بینی وجود دارد؟ 

طبق تحقیقاتی که بر روی افراد مختلف بعد از عمل بینی صورت گرفته است، از بین رفتن حس بویایی بعد از جراحی بینی امری نرمال و طبیعی است که به صورت موقت ایجاد می‌شود و پس از مدت زمان محدودی، زیباجو می تواند مجددا حس بویایی خود را به دست آورد. در این میان باید بگوییم تقریبا 87/5 درصد از زیباجویانی که جراحی انجام می دهند، در هفته اول بعد از جراحی دچار نابویایی می شوند.

یعنی بیشتر این افراد هیچ نوع حس بویایی نداشته و این مسئله تا چند هفته ابتدایی بعد از عمل با آن‌ها همراه است. پس از گذشت 6 هفته، می‌توانید شاهد این مسئله باشید که بیش از 80 درصد از زیباجویانی که تحت جراحی بینی قرار گرفته اند، حس بویایی آن‌ها کار نمی‌کند، اما پس از گذشت 6 ماه، به حالت نرمال خود بازگشته و در کنار زیبایی بینی، از حس بویایی خوبی نیز برخوردار می شوند. پس از دست دادن حس بویایی در میان افرادی که اقدام به جراحی می نمایند، امری طبیعی خواهد بود و جای نگرانی ندارد.

دکتر مسعود راستکاری
دکتر مسعود راستکاری

دکتر مسعود راستکاری، جراح پلاستیک بینی و صورت و جراح سر و گردن، دارای بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی و فارغ‌التحصیل پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی ایران است. ایشان با بیش از ۲۳ سال تجربه و انجام بیش از ۳۰ هزار عمل موفق، در تهران، استانبول و دبی فعالیت دارند و عضو رسمی انجمن رینوپلاستی ایران و ترکیه هستند. دکتر راستکاری به‌واسطه کیفیت بالای جراحی، تکنولوژی به‌روز، رعایت استانداردهای بین‌المللی و رضایت بالای بیماران بین‌المللی، یکی از چهره‌های برجسته این حوزه به‌شمار می‌رود.

مقالات مرتبط

تجربه جراحی بینی

تجربیات خودتان را در قالب دیدگاه برای دیگران به اشتراک بگذارید .

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *