یکی از بارزترین ویژگی ها در چهره و زیبایی هر فردی بینی او است. بینی هر کس اندازه و شکل منحصر به فرد خود را دارد که با کمک جراحی بینی به نام رینوپلاستی می توان آن را تغییر و بهبود داد. هدف از این کار جلب رضایت بیمار از طریق تغییر شکل و اندازه بینی به شکلی است که متناسب با دیگر اعضای چهره ی او باشد. این روش نه تنها برای اهداف زیبایی، بلکه برای کمک به افرادی که مشکلات تنفسی دارند نیز انجام می شود. در این مقاله می خواهیم شما را با کاربرد آندوسکوپ در جراحی بینی آشنا کنیم
کاربرد آندوسکوپ در جراحی بینی
عملکردهای حیاتی که اعضای بدن ما انجام می دهند ممکن است کاملاً واضح به نظر برسند. اما با این حال، وقتی صحبت از بینی به میان می آید، نقش و کاربرد و عملکردهای این بخش از بدن بسیار بیش از آنچه به نظر می رسد، است. بینی ما نقطه شروع گردش جریان اکسیژن در بدن است. بنابراین، نقش مهمی در محافظت از ریه ها و دستگاه تنفسی ایفا می کند. علاوه بر این، وقتی ساختارهای داخل بینی را مورد بررسی دقیق قرار می دهیم، درک اینکه مهندسی آناتومیک و پیچیدگی عملکردی عظیمی در ساختار و عملکرد آن وجود دارد، دشوار نیست. جراحی بینی، به عنوان یک تکنیک پزشکی، این عملکرد را بهبود داده و تقویت می کند. همچنین از نظر جلوه و ظاهر نیز ایراداتی که در بینی باشد را برطرف می کند.
در زمینه ی جراحی بینی، یک سیستم کامل برای جراحی پلاستیک آندوسکوپی و میکرو رینوپلاستی آندوسکوپی طراحی شده که به پزشکان این امکان را می دهد تا جراحی را با عوارض کمتر و دقت بسیار بالاتری انجام دهند. استفاده از اندوسکوپ در عمل به پزشک اجازه می دهد در حین جراحی از ابزارهای فوق میکرو استفاده کند و اطمینان حاصل می کند که هر حرکت جراحی از طریق مشاهده و نظارت همزمان انجام می شود.
مزایای آندوسکوپ در جراحی بینی
یکی از دغدغه های بیشتر جراحان پلاستیک زیبایی، یافتن راه های جدیدی است که دوران نقاهت پس از عمل را بدون تأثیر بر نتایج جراحی، به کوتاهترین زمان ممکن برسانند. بنابراین با استفاده از آندوسکوپ تصویری در طی یک عمل جراحی بینی بسته، زمان بهبود به بیش از نصف آن کاهش می یابد. چرا؟ چگونه؟ دلیل این است که این تکنیک بر اساس مفاهیم بصری انجام می شود که این امکان معمولاً فقط در جراحی هایی وجود دارد که به روش باز انجام می شوند و پوست به نحوی برش داده می شود که تمام ساختار بینی برای جراح قابل دیدن و در دسترس است. علاوه بر این ها، جراحی آندوسکوپی سینوس، یکی از پرکاربرد ترین جراحی ها است.
معایب جراحی بینی به روش آندوسکوپی
برخی از جراحان زیبایی و گوش و حلق و بینی معتقدند که اگرچه یک آندوسکوپ می تواند این امکانات بصری را در طول جراحی برای پزشک فراهم کند اما همچنان در جراحی بینی به روش باز این امکان به حد بیشتری برای جراح فراهم است. با این وجود، اگر از فناوری های آندوسکوپی ویدئویی به درستی استفاده شود، جراحی بینی باز با تمام عوارض و تأثیراتی که بر دوران نقاهت پس از عمل و همچنین ظاهر پوست دارد، ضروری نیست.
اهداف جراحی بینی با آندوسکوپی
روش نوین جراحی بینی با آندوسکوپی به دلیل مزایا و امکاناتی که هم برای پزشک و هم برای بیمار دارد می تواند یک درمان جراحی و پزشکی بسیار مناسب برای افرادی باشد که دارای شرایط زیر هستند:
- کسانی که بینی کج و دارای انحراف دارند
- افرادی که بینی آنها دارای قوز و برآمدگی است
- کسانی که به دلیل مشکلات ساختاری بینی، در تنفس خود دچار مشکلات تنفسی هستند
- بینی هایی که ظاهری نامتناسب با دیگر اعضای چهره ی فرد دارند
- بینی هایی که از لحاظ اندازه بزرگ هستند
- کسانی که در اثر حوادثی مانند سقوط، وارد شدن ضربه، تصادف و یا حتی سوختگی دچار آسیب های داخلی و یا ظاهری در بینی خود شده اند
- بینی هایی که بیش از حد طبیعی پهن هستند
دوران نقاهت در جراحی بینی به روش آندوسکوپی
در طی جراحی رینوپلاستی آندوسکوپی، به دلیل حذف برش ها و کاهش عوارض نسبت به جراحی باز بینی، آسیب کمتری به بینی وارد می شود که به معنی دوران نقاهت بسیار کوتاهتر برای بیمار خواهد بود. اکثر بیماران می توانند یک هفته پس از عمل به فعالیت های معمول روزانه ی خود بازگردند و در ۲ هفته به فعالیتهای فیزیکی خود نیز بازگردند. به دلیل به حداقل رسیدن آسیب وارده به بافت های بینی در جراحی به روش آندوسکوپی، پس از برداشتن گچ و یا قالب روی بینی، تورم یا کبودی کمتری مشاهده می شود و عوارض جراحی به حداقل میزان ممکن می رسد.
تشخیص با آندوسکوپ
از آندوسکوپ برای تشخیص بسیاری از مشکلات و ناهنجاری های بینی و سینوس استفاده می شود . مشکلاتی چون انسداد ، وجود جسم خارجی ، تورم شاخک ها ، بزرگی آدنوئید ، علت خونریزی ، مشکلات تنفسی و بویایی ، منشا بدبویی دهان ، وجود پولیپ و مختصات قرارگیری آن ، درد گوش و . . . از این جمله اند .
در مواردی که نتوان از سی تی اسکن یا ام آر آی برای تشخیص و شناسایی بیماری و مشکل کمک گرفت یا در مواقعی که نتایج این اعمال قابل بررسی و شناسایی نباشد ، از آندوسکوپ برای تشخیص دقیق کمک گرفته خواهد شد . این روش به دلیل عدم استفاده از پرتو های مضر به قدری بی ضرر است که می تواند به کرات مورد استفاده قرار گرفته و حتی در خانم های باردار نیز قابل انجام باشد .
درمان با آندوسکوپ
کاربرد آندوسکوپ در جراحی بینی با هدف درمان در اکثر مواقع داخل اتاق عمل و تحت بی حسی موضعی یا بیهوشی قابل انجام است . به کمک روش آندوسکوپی درمان پولیپ ، چسبندگی ها ، گرفتگی و انسداد ، تنگ شدگی معابر سینوس و راه های هوایی قابل درمان سریع بوده و طی این نوع درمان ، بخش های سالم و بافت های طبیعی دست نخورده و پیوسته باقی می مانند .
در عمل آندوسکوپی بینی و سینوس تنها نواحی درگیر با بیمار یا دارای اشکال از اختلال آزاد شده و صدمه ای به بخش های دیگر وارد نمی شود این مهم از مزایای آندوسکوپی بینی و سینوس است . دیگر کاربرد آندوسکوپ در درمان سینوزیت است . برای درمان تومورهای بدخیم ، خوش خیم و تومور های قاعده جمجمه این دستگاه کمک های شایانی را به پزشکان این حوزه نموده است . آندوسکوپ توان مشاهده تومور ، امکان سنجی درمان ، یافتن منطقه دقیق این زائده و دسترسی آسان را برای جراح فراهم آورده و از نوع درمان های بی خطر محسوب می شود .
۰ دیدگاه