دکتر مسعود راستکاری / جراحی بینی / تامپون بینی چیست و چه کاربردی دارد؟
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

تامپون بینی چیست و چه کاربردی دارد؟

در جراحی بینی برای باز نگه داشتن، نرم کردن جراحت داخل بینی، جلوگیری از خشک شدن زیاد بینی و پیشگیری از جای زخم و خونریزی بینی از تامپون استفاده می شود. در واقع تامپون علاوه بر مزایای بالا باعث فرم دهی بینی از داخل و جلوگیری از خارج شدن ترشحات در روزهای اول جراحی می شود. فیتیله بینی از جنس گاز استریل بوده و بیماران خاصی که دارای شرایط حاد هستند، لازم است بعد از انجام جراحی بینی از آن استفاده کنند. معمولاً استفاده از این تامپون ها به نظر پزشک جراح بستگی دارد و تعداد محدودی از بیماران که جراحی رینوپلاستی انجام می دهند نیاز به استفاده از آن دارند.

تامپون بینی چیست

تامپون بینی  چیست و چرا از آن استفاده می شود؟

افراد زیادی در دنیا علاقه مند به انجام جراحی رینوپلاستی یا زیبایی بینی هستند. این جراحی کمک می کند تا تمام معایب بینی از جمله ایرادات ظاهری آن برطرف شود. به همین دلیل بیشتر مردم دنیا اقدام به انجام جراحی رینوپلاستی می کنند. اما آیا می دانید که برای بهبود بینی بعد از جراحی باید از چه روش هایی استفاده کرد؟ استفاده از باند بینی یکی از روش های عالی برای بهبود بینی بعد از جراحی به شمار می رود.

تامپون یا مش که معمولا از جنس گاز استریل تهیه می شود،  قابلیت آن را دارد که از خونریزی بعد از جراحی جلوگیری نماید. از طرف دیگر استفاده از این تامپون ها یا فیتیله ها کمک می کند تا درون بینی بعد از جراحی مستحکم تر شود. از آن جایی که در گذشته از فیتیله های بزرگ در بینی استفاده می شد و در زمان خارج کردن آن از بینی، بیمار با درد و مشکلات زیادی مواجه می گردید، امروزه از مینی تامپون ها برای بهبود بینی استفاده می کنند.

 در چه شرایطی نیاز به استفاده از تامپون بینی نیست؟

به طور کلی لازم است به این نکته اشاره کنیم که استفاده از تامپون ها بسته به نظر جراح بینی شما دارد.  یعنی در صورتی که بیمار از شرایط لازم برای استفاده از این فیتیله ها برخوردار نباشد نیازی به استفاده از تامپون بعد از جراحی بینی وجود نخواهد داشت. از این رو در سه حالت کلی می توان گفت استفاده از تامپون های بینی را برای بیمارانی که عمل جراحی رینوپلاستی انجام داده اند، نیاز نیست.

زمانی که بیمار پس از جراحی بینی از بخیه های قابل جذب استفاده کرده باشد. این بخیه ها قابلیت آن را دارند که در غشای مخاطی بینی مخلوط شدهو از خونریزی آن جلوگیری کنند. اصولا استفاده از بخیه قابل جذب، منجر به مسدود شدن مسیر هوایی بینی نمی شود، از این رو نیازی به استفاده از فیتیله بینی نیز نخواهد بود.

در صورتی که پزشک از روش آندوسکوپی برای جراحی تیغه بینی استفاده کرده باشد. در این روش نیازی به استفاده از فیتیله یا فیتیله بینی نخواهد بود. زیرا جراح به صورت مستقیم و بدون ایجاد برش در بافت بینی اقدام به جراحی آن کرده است.

اگر جراح پلاستیک برای عمل بینی از اسپلینت های پلاستیکی در داخل تیغه بینی استفاده کرده باشد، دیگر نیازی به استفاده از تامپون نخواهد بود. زیرا این اسپلینت ها عملکردی شبیه به گچ داشته و بینی را در شکل نرمال خود نگه می دارند و از خونریزی آن به راحتی جلوگیری می کنند.

 تامپون بینی چند روز باید داخل بینی بماند؟

افرادی که اقدام به جراحی بینی می کنند، معمولاً با خونریزی بعد از جراحی مواجه می شوند. اما در صورتی که فردی بیش از حد خونریزی داشته باشد، نیاز به استفاده از تامپون یا باند بینی خواهد داشت. به طور کلی می توان استفاده از این فیتیله بینی را برای مدت حدودا یک هفته مناسب دانست.

 انواع تامپون های بینی کدامند؟

تامپون های بینی دارای انواع مختلفی هستند که بسته به نظر پزشک و نوع جراحی بینی که انجام می گیرد از آن ها استفاده می شود. از جمله فیتیله های بینی که مورد استفاده قرار می گیرند،  باید به موارد زیر اشاره کرد.

  • گاز یا پنبه استریل
  • فیتیله بینی آمادهدارای نخ
  • تامپون های دارای لوله هوا
  • فیتیله آماده

اندازه فیتیله های بینی باید چقدر باشد؟

اندازه و طول فیتیله یا مش بینی به نوع آن بستگی زیادی دارد. اما معمولاً طول تامپون های بینی به اندازه یک انگشت است.

 نحوه خارج کردن تامپون های بینی به چه صورت است؟

تامپون های بینی که بعد از جراحی در برخی از موارد استفاده می شوند، به راحتی با استفاده از نخی که از تامپون، بیرون زده است از بینی خارج می شود. اما از آن جا که خارج کردن این فیتیله از حساسیت بالایی برخوردار است، بهتر است حتما توسط جراح بینی خارج شود.

 بهترین زمان برای خارج کردن تامپون از بینی

استفاده از فیتیله بینی با هدف اعمال فشار مستقیم بر روی عروق خونی در غضروف بینی بعد از جراحی بوده و بهترین زمان برای خارج کردن این تامپون ها هنگامی است که پزشک تشخیص دهد بسیاری از فرآیندهای بهبودی بینی به راحتی انجام شده است. یعنی تمام ترشحات بینی بعد از جراحی جذب فیتیله گردیده است.

 آیا کشیدن تامپون از بینی درد دارد؟

بسیاری از بیماران با این سوال مواجه می شوند که آیا در زمان خارج کردن تامپون از بینی دچار درد می شوند؟ باید بگوییم به طور معمول نباید بیمار تجربه ناخوشایند یا دردناکی در حین خارج کردن فیتیله از بینی داشته باشد. اما برای جلوگیری از بروز هر گونه ناراحتی، استفاده از یک یا دو عدد قرص مسکن پیش از خارج کردن تامپون بینی توسط پزشک توصیه می شود.

از طرف دیگر می توان با استفاده از قطره های بی حس کننده مایع که در درون سوراخ بینی تزریق می شوند، از بروز هرگونه ناراحتی در زمان خارج کردن فیتیله جلوگیری نمود. زمان تقریبی خارج کردن فیتیله بینی ۵ دقیقه خواهد بود.

 خونریزی بعد از بیرون آوردن فیتیله

از آن جایی که تامپون بعد از جراحی بینی درون بینی قرار می گیرد و مانع  از خونریزی می شود، ممکن است بعد از برداشتن فیتیله، بینی مجدد درگیر خونریزی شود. از این رو پزشک و پرستار به مدت ۳ تا ۵ دقیقه انگشت خود را بر روی بینی فشار می دهد تا از خونریزی مجدد بینی جلوگیری نماید.

اما اگر بعد از خارج کردن فیتیله، بینی دچار خونریزی نشود، پزشک اقدام به پانسمان تقویت کننده نموده و به بیمار کمک می کند تا زمان رسیدن به منزل، از بینی خود محافظت کند.

مهم ترین نکات مراقبتی لازم پس از کشیدن تامپون

بهترین روش های مراقبتی بعد از کشیدن تامپون بینی رعایت تمام توصیه های جراح است.  مثلا می توان بعد از خارج کردن فیتیلهاز کمپرس آب سرد برای بهبود سریع تر ورم های بینی پس از رینوپلاستی استفاده کرد. یا آن که مصرف غذاهای پر نمک را ممنوع کرد. با انجام هر یک از این کارها می توان به بهبود سریع تر بینی بعد از خارج کردن فیتیله آن، کمک زیادی نمود.

در واقع بیمارانی که تمام توصیه های پزشکی خود را رعایت می کنند، می توانند نتیجه مطلوب تری از جراحی بینی خود داشته باشند، و از بروز هرگونه آسیبی در بینی خود جلوگیری کنند.

دکتر مسعود راستکاری

دکتر مسعود راستکاری

دکتر مسعود راستکاری جراح و متخصص گوش و حلق و بینی با سابقه درخشان جراحی سر و گردن، جراحی پلاستیک بینی و صورت و جراحی آندوسکوپی سینوس در منطقه پاسداران تهران، مشغول به فعالیت می باشند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
فیلر خط خنده

فیلر خط خنده

فیلر خط خنده یکی از پرطرفدار ترین انواع فیلر ها در بین افراد است. در ادامه این مقاله کاربرد فیلر خط خنده و...

ترس جراحی بینی

ترس جراحی بینی

مطلب پیش رو برای آگاهی بخشی به بیمارانی است که می خواهند جراحی بینی انجام دهند اما از انجام جراحی می ترسند....

تجربه جراحی بینی

تجربیات خودتان را در قالب دیدگاه برای دیگران به اشتراک بگذارید .

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *